Welkom

Welkom op de site van Junioruniversiteit Magazine. Hier vind je de artikelen van alle nummers en tevens video's en ander aanvullend materiaal. Junioruniversiteit Magazine is een samenwerkingsproject van Junioruniversiteit en Uitgeverij Van Gorcum. Het is een inspirerend en onafhankelijk magazine, bedoeld voor (aankomende) professionals in het basisonderwijs die werken met kinderen uit groep 3 t/m 8. Het tijdschrift verschijnt vier keer per schooljaar.

Klik hier om alle besprekingen van Junioruniversiteit-projecten te bekijken

Muziek in de klas!

Bekijk alle liedjes van Jeroen Schipper

Vragen

Bekijk hier onze lijst met veel gestelde vragen
Teamkamer

Lang geleden

Een reis door de geschiedenis

Met lichte zenuwen stappen we vandaag in de auto. Van die kriebels in je buik die je vroeger kreeg als je mocht afzwemmen voor je zwemdiploma of een dagje uit ging. We kijken elkaar onderweg naar Breda nog even aan: ‘Gaat dit echt gebeuren vandaag?’ Tijdens de redactievergadering over dit nummer met het thema geschi...

Expert

Een tijd vol uitdagingen

Problemen oplossen als een echte Romein

Waarom werden legionairs – dit zijn Romeinse soldaten – muilezels genoemd? Dat zit zo: muilezels zijn zo sterk als een paard en hebben het doorzettingsvermogen van een ezel. Legionairs droegen op hun veldtochten een rugzak van veertig kilo. Dat was de helft van hun eigen gewicht. Pittig! Hiermee liepen ze dertig kil...

Project

Piraten

(groep 3)

Nadia vertelt over het werken met het Junioruniversiteit-project Piraten. Dit project is speciaal ontwikkeld voor groep 3 en gebaseerd op het Willewete-boek Piraten van Suzan Boshouwers en Marjolein Hund.

 

Check dit

De wereld van dinosaurussen

Tiptoi

In dit artikel test een aantal kinderen materialen voor in de klas. Welke zijn de moeite waard en welke kun je beter overslaan? Deze keer test basisschool De Blokkendoos uit Loon op Zand voor ons verschillende boeken van tiptoi® over dinosaurussen. De kinderen komen uit de groepen 4 tot en met 8.

 

Expert

Mentaal klittenband

Kennis, een voorwaarde voor tekstbegrip

De laatste jaren is de aandacht voor basisvaardigheden groot. Terecht, want goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk. Tegelijkertijd is het belangrijk dat leerkrachten voldoende aandacht besteden aan het overdragen van kennis over de wereld, haar inwoners, de historie en de natuur. Deze kennis is onontbeerlijk, ...

Muziek

Zweven door het verleden

Zweven door het verleden

 

Zweef mee door het verleden van ons land

Eeuw na eeuw veel aan de hand

Beleef het verleden van steentijd tot heden

Zwevend, vanuit de lucht; verleden in vogelvlucht

 

Kijk, Trijntje, het oudste skelet

En daarzo: een hunebed

We zweven Romeinen voorbij

En Jeroen Bosch met een gek ...

Lesmateriaal onder de loep

4 en 5 mei denkboek

Regelmatig verschijnt er nieuw gratis lesmateriaal voor in de klas. Maar welk materiaal is echt de moeite waard? Wij bekijken het en vissen de parels eruit.

 

In de les

Canon van Nederland

12 lessuggesties voor in de klas

De Canon van Nederland, dat klinkt je vast bekend in de oren. Een lange lijst met vijftig vensters uit de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Op de website van de Canon zijn de vensters uitgewerkt met leerzame vensterplaten en werkbladen, maar soms wil je een dynamischere opdracht voor de kinderen. We geven ter ins...

Op pad

Nationaal Militair Museum

In deze rubriek gaat Junioruniversiteit Magazine op pad en ontdekken we de mogelijkheden die ons land biedt om ons onderwijs meer betekenis te geven. Deze keer heeft het pad Maaike en Sanne geleid naar het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest.

 

Rara, hoe zit het?

Rupsen en Romeinen

‘Nu heb ik er schoon genoeg van!’
Koningin Amanirenas van het oude koninkrijk Kush sloeg met haar vuist op tafel.
‘Die Noorderlingen denken dat ze iedereen kunnen onderdrukken, maar dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres.’

 

Groetjes uit ... Geldermalsen

Nena Heesakkers werkt bij Stichting Rijdende School en is ambassadeur voor Junioruniversiteit. Vanaf nu vind je op deze plek steeds een nieuw verhaal over haar belevenissen.

 

Teamkamer

Wat is een Margot?

Leerkrachten vertellen over hun school

Tim Geers en Zehra Beder geven les in groep 7 en 8 op OBS De Kameleon in de Haagse wijk Laakkwartier, waar veel verschillende nationaliteiten wonen. Ook in de klassen van Tim en Zehra is de populatie zeer gemêleerd. Zehra heeft als kind ook op De Kameleon gezeten. Tim komt uit Delft. Zehra en Tim zijn sinds 2012 col...

Expert

Wéér met die?!

Kinderen inspraak en invloed geven op het groepsproces

‘Niet in dát groepje.’

‘Ik wil niet met hem samenwerken.’ 

‘Ik moet áltijd met haar.’

Herken je ook het zuchten, het demonstratief op de eigen plek blijven zitten of het frustreren van de samenwerking als kinderen niet blij zijn met hun groepje?

 

Project

Dolfje Weerwolfje

(groep 4)

Meriël vertelt over het werken met het Junioruniversiteit-project Dolfje Weerwolfje. Dit project is speciaal ontwikkeld voor groep 4 en gebaseerd op het boek Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon.

 

Check dit

Spelen met gedachten

Filosovaardig

In dit artikel test een aantal kinderen materialen voor in de klas. Welke zijn de moeite waard en welke kun je beter overslaan? Deze keer test groep 6 van de Hobbitstee uit Montfoort voor ons verschillende spellen van Filosovaardig.

 

Expert

Onbewust en onbedoeld

Over hoge en lage verwachtingen van leerkrachten

Leerkracht: ‘Gio, jij maakt opdracht 1 tot en met 5.’
Gio: ‘Maar we moeten er toch tien maken?’
Leerkracht: ‘Klopt, maar die andere opdrachten zijn echt moeilijk.’

 

Muziek

Toon van der Laan

Toon van der Laan leidt een zwervend bestaan, hij woont maar één dag op een plek

Kijk Toon van der Laan zijn verhuiswagen gaan, elke dag weer, da’s toch gek?

Dus vraag je: Waar woon je Toon? Dan antwoordt Toon: O, ik woon gewoon…

 

Op maandag in een camper, op dinsdag in een huis

Op woensdag in een vorstelijk s...

Lesmateriaal onder de loep

VluchtelingenWerk

Lespakket 'Leven in veiligheid' (groep 7/8)

Regelmatig verschijnt er nieuw gratis lesmateriaal voor in de klas. Maar welk materiaal is echt de moeite waard? Wij bekijken het en vissen de parels eruit!

 

Inspirerend onderwijs

Klokzindelijkheid, ken je dat niet?

Een kijkje in het speciaal onderwijs

Het onderwijs in Nederland wordt in veel verschillende vormen en niveaus gegeven. De meeste leerkrachten zijn bekend met het reguliere onderwijs. Maar hoe gaat het eraan toe op scholen waar kinderen zitten die in het reguliere onderwijs niet mee kunnen komen? En waarin verschillen deze scholen van de scholen zoals d...

Op pad

Museum Volkenkunde

In deze rubriek gaat Junioruniversiteit Magazine op pad en ontdekken we de mogelijkheden die ons land biedt om ons onderwijs meer betekenis te geven. Deze keer heeft het pad Maaike en Sanne geleid naar Museum Volkenkunde in Leiden.

 

Rara, hoe zit het?

Archeodinges

Jools schopt tegen een steentje. Het kaatst tegen de oude muur en mist net de gids. Die gaat onverstoord verder. ‘Na de verwoesting van Oppidum Batavorum bouwden de Romeinen anderhalve kilometer naar het westen een nieuwe nederzetting: Noviomagus, dat ‘Nieuwmarkt’ betekent. Blablabla’, hoort Jools alleen nog maar. D...

Inspirerend onderwijs

Met je pabodiploma de zon tegemoet

Nederlandse les in het buitenland

Op het kantoor van Junioruniversiteit leest Maaike op een druilerige woensdagmiddag een statistiek voor. ‘In 2022 emigreerden 29.157 mensen met een Nederlandse achtergrond naar het buitenland. Dit is 16,8 procent van het totale aantal emigranten uit Nederland.’ Sanne kijkt naar buiten waar dikke druppels uit de donk...

Expert

Nederland waterland

Ontwerpen als verwerkingsvorm bij wereldoriëntatie

Goed of fout?

Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen.

Duinen zijn door mensen aangelegd om land te beschermen tegen hoog water.

De Afsluitdijk is geen dijk maar een dam.

 

Project

Verhalend door de provincies (groep 5)

'Via mijn directeur werd ik gewezen op een bericht van Junioruniversiteit. Zij zochten een leerkracht van groep 5 of 6 om een nieuw topografieproject uit te proberen in de klas. Omdat ik zelf al enige tijd op zoek was naar de verdieping rondom topografie, sprak dit project mij meteen aan. Ik greep de kans om dit pro...

Check dit

Zelf gedaan!

BYOR – Bouw je eigen robot

In dit artikel testen een aantal kinderen materialen voor in de klas. Welke zijn de moeite waard en welke kun je beter overslaan? Deze keer testen Nikki (10), Jolein, Sven (10) en Lars (11) van de J.J. Anspachschool uit Dongen voor ons BYOR, een ontwerpkit om zelf een robot te bouwen.

 

Expert

Wat is het hier besmettelijk!

Gebruik je spiegelneuronen

Ken je dat? Van die dagen dat de kinderen ongelofelijk druk of juist niet vooruit te branden zijn. Weinig focus, korte spanningsboog. Ryan die de boel verstoort. Denise die steeds bevestiging komt halen. Of juist de andere kant. Een heerlijke dag waarop jij kunt genieten van je vak en met een relaxed gevoel de deur ...

Muziek

Nederland

Nederland, in Nederland

Wil ik mijn leven lang leven want

Ik weet gewoon geen beter land

Geen beter of completer land

Van Pieterpad tot Noordzeestrand

Nederland, Nederland

 

Ik fiets over de dijken

Langs koeien in de wei

Kijk die koeien kijken

En loeien naar mij

Alle molens draaien

Het gaat ze voor de wi...

Lesmateriaal onder de loep

De KinderrechtenReis

Regelmatig verschijnt er nieuw gratis lesmateriaal voor in de klas. Maar welk materiaal is echt de moeite waard? Wij bekijken het en vissen de parels eruit!

Expert

Hoe groot is jouw soortenschat?

Bouwen aan een basiswoordenschat van de Nederlandse natuur

De giraf, zebra en aap kent ieder kind. Met de plant- en diersoorten uit de eigen omgeving is dat anders. Een basale kennis van de natuur is belangrijk, maar hoe krijg je de soortenkennis van de kinderen in jouw klas op peil? En hoe is het eigenlijk met jouw kennis? Herken jij een iep?

 

Op pad

Het Openluchtmuseum

In deze rubriek gaat Junioruniversiteit Magazine op pad en ontdekken we de geweldige mogelijkheden die ons land biedt om ons onderwijs meer context te geven. Deze keer heeft het pad Maaike en Sanne geleid naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

Rara, hoe zit het?

Rembrandt met -dt

Kik hoort de voordeur dichtslaan. Zijn moeder galmt door de gang: ‘Hooooi!’ Kik zegt niets terug, omdat hij weet dat ze toch niets hoort. Ze heeft altijd haar oortjes in als ze van haar werk naar huis komt fietsen.
‘Kik!’ Zijn moeder klinkt opgewonden. ‘Kik, moet je horen!’
Ze komt de kamer ingelopen, met haar jas nog...

Inspirerend onderwijs

Omgaan met de dominante geit

Dieren als onderdeel van het onderwijsaanbod

Op Openbare Basisschool Het Volle Leven in Scheveningen worden al sinds de oprichting van de school in 1948 dieren gehouden. Op een flink stuk grond op een natuurlijk ingericht schoolplein staat hun kinderboerderij waar geiten, varkens, kippen en konijnen worden verzorgd door de kinderen. Dit maakt onderdeel uit van...

Expert

Goeie vraag!

Ontwerpvragen die om actie vragen

Wie zijn de vijanden van leeuwen? Wat eten meeuwen? Wanneer zijn de dino’s uitgestorven? Waar leven krokodillen? Hoe eten vleermuizen? Waarom hebben giraffen een lange nek? Een vraag waarvan je het antwoord simpelweg kunt opzoeken, is van waarde. Naast het stellen van dit soort opzoekvragen is het mooi als je vragen...

Project

Insecten

Nadia vertelt over het werken met het Junioruniversiteit-project Insecten. Het project voor groep 3/4 is gebaseerd op het boek Insecten uit de serie Willewete van uitgeverij Clavis.

 

Check dit

Van ongedierte tot olifanten

Drie spellen van HABA getest

In dit artikel testen een aantal kinderen materialen voor in de klas. Welke zijn de moeite waard en welke kun je beter overslaan? Deze keer test groep 3 van basisschool De Hobbit uit Rosmalen voor ons verschillende dierenspellen van HABA. De genoemde spellen zijn te verkrijgen bij verschillende verkooppunten, gebrui...

Teamkamer

Pratende staarten

Hondenangst bij kinderen

Help, een hond! Veel kinderen zijn bang voor honden. Vaak onnodig, maar soms ook niet. Want hoewel er ontzettend veel lieve, trouwe dieren zijn die geen vlieg kwaad doen, zijn er ook honden die wél uitvallen en bijten. Ook op school kom je soms direct of indirect met honden in aanraking. Voor kinderen is het fijn al...