Groetjes uit ... Geldermalsen

Nena Heesakkers

Nena Heesakkers werkt bij Stichting Rijdende School en is ambassadeur voor Junioruniversiteit. Vanaf nu vind je op deze plek steeds een nieuw verhaal over haar belevenissen.

 

Steeds onderweg, reizen van stad naar stad en van dorp naar dorp. Dat is het kenmerkendst van het leven van kermisexploitanten, circusmedewerkers en hun kinderen. Heb jij er weleens over nagedacht hoe het onderwijs voor deze kinderen wordt gerealiseerd? Vanaf april maak ik het mee in mijn nieuwe baan als leerkracht bij Stichting Rijdende School. Deze ervaringen deel ik graag met jullie.

 

De Rijdende School bestaat al bijna zeventig jaar in Nederland, maar tot het najaar van 2022 had ik er nog nooit van gehoord. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit over nagedacht heb dat er voor reizende kinderen een vorm van onderwijs moet zijn. Toen ik in een filmpje van vlogger Charlotte Hoeboer iets zag over de Rijdende School, was mijn interesse gewekt. In januari trok ik de stoute schoenen aan en reageerde ik op een vacature bij de Rijdende School. Na een aantal warme gesprekken waagde ik de sprong in het diepe om het reguliere onderwijs te verlaten en deze vorm van onderwijs te gaan ontdekken.

 

Ik schrijf deze column nadat ik één week in dienst ben. Op donderdag nam ik afscheid van mijn collega’s, op vrijdag nam ik afscheid van de kinderen en ouders van groep 3 en na het weekend startte op maandag mijn nieuwe avontuur. De eerste twee dagen werd ik op het kantoor in Geldermalsen verwacht en kreeg ik enorm veel informatie over hoe het onderwijs bij Stichting Rijdende School wordt georganiseerd. Wist je dat (ik wist het namelijk niet)…

  • de organisatie vier vormen van onderwijs aanbiedt: onderwijs op een minischool, onderwijs op een grote school, afstandsonderwijs en onderwijs op een gastschool.
  • minischolen worden ingezet op kermissen en circussen tot vier kinderen. Deze minischolen kunnen door de leerkrachten zelf naar de locatie worden gereden.
  • de planning vanaf vijf kinderen een grote school laat plaatsen door een chauffeur.
  • in de scholen de kinderen van kleuter tot groep 8 worden onderwezen. Ze zitten bij elkaar in de ruimte en voor ieder leerjaar en niveau is er in elke school passend materiaal aanwezig.
  • de reguliere basisschool door ons ook wel winterschool wordt genoemd.
  • we de doorgaande lijn van de leerlingen heel belangrijk vinden. We sluiten daarom aan bij de methodes die de kinderen op hun winterschool krijgen.

 

Aan het eind van mijn eerste week mocht ik meedraaien op een grote school tijdens de kermis in Breda. Een groepje van vijf leerlingen: groep 1, groep 2, groep 3, groep 4 en groep 7. De uitdaging: hoe organiseer je een schooldag met al deze verschillende leeftijden, niveaus en jaargroepen? Een gezamenlijke start, zelfstandig werk voor groep 4 en groep 7, terwijl groep 1/2 vrij speelt en jij als leerkracht de leerling van groep 3 op gang helpt. Wanneer deze leerling zelfstandig aan de slag kan, geef je de kleuters een meer gerichte, verdiepende opdracht. Daarna neem je bij de leerling van groep 7 het spellingsdictee af. Ik ben diep onder de indruk van de organisatie en ik zie nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen voor mezelf waar ik heel erg veel zin in heb.

 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Neem dan een kijkje op www.rijdendeschool.nl en mijn Instagrampagina @juf.nena.

 

Deel dit artikel